Unikatowe urządzenie do utrzymywania potraw w temperaturze serwowania i do pieczenia w niskich temperaturach. Idealne do przyrządzania świetnych pieczeni przy zachowaniu najlepszej jakości i minimum ubytku masy. Precyzyjna kontrola ustawionej temperatury i przemyślany system wentylacji zapewni doskonały klimat także do pieczenia lub smażenia potraw przez cały czas utrzymywania. Temperaturę można ustawić w zakresie 20-120°C.
Holdomat 411 nadaje się idealnie do utrzymywania potraw w doskonałej jakości nawet przez kilka godzin po ich ugotowaniu. Można w nim również gotować w niskich temperaturach (np. w nocy), ale tylko przy stałej temperaturze. Przynosi to oszczędności w kilku obszarach – wyższą wydajność surowców, obniżenie kosztów eksploatacji, a dokładnie zużycia energii elektrycznej i oszczędność czasu pracy personelu. Pojemność tego Holdomatu wynosi 4x GN 1/1 (głębokość 65 mm) lub 2x GN 1/1 (głębokość 100 mm). Rozmiary pojemników gastronomicznych to GN 1/1 (530x325 mm).
RETIGO Hold-o-mat to proste urządzenie, które może być wykorzystane na dwa sposoby:
1) Utrzymywanie posiłków w wymaganej temperaturze przy zachowaniu nieskazitelnej jakości finalnej
Urządzenie zostało specjalnie stworzone by przechowywać ciepłe porcji. Wyjątkowa konstrukcja komory RETIGO Hold-o-mat pozwala na przechowywanie rozmaitych rodzajów mięs i ryb, gotowych do zaserwowania w 65 °C - 75°C, przez niewiarygodnie długi czas. Rekomendujemy czas przechowywania na poziomie do 3 godzin, niemniej czas ten może być wydłużony. Nasuwa się pytanie „Czy ucierpi na tym jakość serwowanego mięsa?”. Wręcz przeciwnie – jakość mięsa jest taka sama (jeśli nie lepsza) niż jakość mięsa serwowanego wprost z grilla. Wszystkie przyprawy w mięsie zyskują czas by je nasycić. Przyprawy nie ulegają przypaleniu, dzięki czemu ich jakość nie ulega zmniejszeniu. Zastosowanie tej technologii pozwala m.in. na serwowanie “a la carte”. Będziecie Państwo mogli przygotować całe mięso oraz ryby przed przybyciem gości. Po osiągnięciu idealnego poziomu pieczenia mięsa , umieść mięso w RETIGO Hold-o-mat by zachować jego idealną temperaturę. Goście otrzymają idealne potrawy w możliwie najkrótszym czasie.
2) Przygotowanie potraw w niskich temperaturach przez długi okres czasu (pieczenie całonocne)
Wolne gotowanie w niskich temperaturach zyskuje na popularności nie tylko pośród kucharzy, ale również wśród właścicieli jadłodajni. Co jest przyczyną? Odpowiedź jest prosta. RETIGO Hold-o-mat może być automatycznie bądź ręcznie ustawiany na wolne gotowanie by uzyskać pożądany poziom upieczenia oraz jakości finalnej mięsa. Mięsa są gotowane/pieczone w bardzo niskich i precyzyjnie ustawionych temperaturach przez długi czas. W ten sposób otrzymujemy idealne przetwarzanie mięsa przy minimalizacji utraty jego masy. Przy zastosowaniu tej technologii przygotowania posiłków, potrawy mogą być utrzymane w idealnej temperaturze i najwyższej jakości przez wiele godzin. Ponadto, kucharze oszczędzają również wiele czasu w wyniku całonocnego gotowania. Właściciele restauracji i punktów gastronomicznych uzyskują znaczące oszczędności dzięki zwiększeniu wydajności produkcji mięsa oraz niższym stawkom za zużycie energii elektrycznej w porze nocnej.
Model | HOM 411 |
---|---|
Pojemność | 4x1/1 GN, 65 mm or 2x1/1 GN, 100 mm |
Waga | 27,5 kg |
Wymiary (szer x wys x gł) | 416 × 423 × 667 mm |
Moc całkowita | 1,5 kW |
Zasilanie | 1N~/230 V/50-60 Hz |
Zabezpieczenie | 10 A |
Temperatura | 20 - 120 °C |