Pięćdziesięciotysięczny piec konwekcyjno-parowy został przekazany do banku żywności
W styczniu 2022 r., jubileuszowy piec konwekcyjno-parowy Retigo został oficjalnie podarowany Bankowi Żywności w Pradze. Pomoże on tej instytucji każdego roku uratować do 200 ton żywności, które w przeciwnym razie trafiłyby na wysypisko. Piec został zmontowany przez pracownika o imieniu Libor, który brał również udział w produkcji naszego pierwszego pieca konwekcyjno-parowego, niedługo po założeniu firmy.
Bank Żywności uczestniczy w wielu działaniach. Organizuje warsztaty gotowania dla samotnych matek, ucząc je, jak rezygnować z gotowych produktów i gotować zdrowiej z użyciem owoców i warzyw – a przede wszystkim, jak nie marnować żywności. Bank uczestniczy również w przetwarzaniu nadwyżek żywności. Na przykład, w ramach projektu „Ugotuj, zamiast zmarnować!”, przygotowuje pastę do smarowania pieczywa przypominającą dżem z warzyw, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone.
Bank potrzebował pieca konwekcyjno-parowego przede wszystkim do przygotowywania i dystrybucji żywności dla osób w potrzebie, osób starszych, niepełnosprawnych i mieszkańców instytucji opieki społecznej. Menu zwykle składa się z zupy, drugiego dania oraz deseru lub sałatki. Każdego dnia w banku przygotowuje się około 80 posiłków, co wymaga zastosowania prawdziwie profesjonalnego sprzętu. Tym bardziej, że stary piec był już w opłakanym stanie. Wiadomość o tym dotarła do Retigo, gdzie decyzję podjęto błyskawicznie. Zdecydowano, że piec wyprodukowany jako 50 000. z kolei zostanie przekazany na szczytny cel, przewieziony do Pragi i oficjalnie przekazany Bankowi Żywności. Nadanie numeru seryjnego było wisienką na torcie.
„Jestem dumny z takich wyników. To wspaniała liczba, która pokazuje ogromny wysiłek całego zespołu. Jestem przekonany, że utrzymamy tempo i dołożymy starań, by wyprodukować kolejne 50 000 pieców. Co więcej, trudno byłoby znaleźć lepsze miejsce dla tego wyjątkowego urządzenia. Ten piec wniesie wkład w zrównoważony rozwój i wesprze szczytny cel”, powiedział Pan Pavelka, dyrektor zarządzający Retigo s.r.o.
„Jest to dla nas ogromna pomoc, która fundamentalnie ułatwi i przyspieszy przygotowywanie posiłków dla wszystkich naszych klientów. Bardzo doceniamy, że firma wybrała nas, a piec konwekcyjno-parowy wesprze osoby w potrzebie”, dodała Věra Doušová, dyrektor Banku Żywności dla Pragi i kraju środkowoczeskiego.
W dniu przekazania pieca, aktorki Ester Janečková i Lejla Abbasová oraz sopranistka Markéta Fassati zaszczyciły ceremonię swoją obecnością. Wszystkie trzy panie życzyły projektowi wielu lat sukcesów w ratowaniu żywności przed zmarnowaniem. Wszyscy cieszyli się z „Jarda Ježkomatu”, jak nazwano przekazany piec. Pracownicy szczególnie docenili prosty i intuicyjny ekran z piktogramami ułatwiający obsługę i nie mogli doczekać się pierwszego uruchomienia. Jeszcze nie wiedzieli, że mogą również sterować urządzeniem zdalnie przez Internet z użyciem systemu Retigo Combionline®.